20 Haziran 2016 Pazartesi

Moda Nedir?

    




     Moda tutkunu olmasak da, en son trendleri sürekli olarak takip edip uygulamasak da, ne kadar dışında kalmaya çalışırsak çalışalım moda hayatımızın bir parçasıdır. Her gün bir şeyler görür ve bu şeylerden ilham alırız. Giyimimiz, kuşamımız çevremizden, o tarihte yaşananlardan, hayat içindeki rollerimizden etkilenir. En basiti, duygusal durumumuz ve hava durumu bile ne giyeceğimizi etkiler. Giydiklerimiz de çevremize bizimle ilgili çok fazla ipucu verir.
                
     Periyodika'da, güncel trendlerden çok, benim tercih ettiğim, beslenmeyi çok sevdiğim geçmiş dönem moda akımlarından, gezmeyi çok sevdiğim bit pazarları ve antikacılardan, evime en çok eşya aldığım yer olan mezatlardan, gezmeyi sevdiğim müzelerden ve gittiğim sanat etkinliklerinden bahsedeceğim.
               
     Her şeyden önce “Moda nedir?” sorusunu biraz olsun cevaplayabilmek adına, girizgâh niteliği taşıyan bu yazıyla başlamak istedim.
Keyifli okumalar…

Moda Nedir?
               

     Moda her gün bir şekilde hayatımızın içinde yer alan bir olgu. Her gün ne giymeyi seçtiğinin kendileri için bir önemi olmadığını söyleyen insanlar için bile, giydikleri şeyler onları ve o gün nasıl hissettiklerini ister istemez yansıtıyor.
                
     
Barbara Mullen, Greta Plattry elbisesi ile, 1954

     Kesin olan bir şey ise modanın sürekli değiştiği. Bir şarkıdan, bir videodan, bir kitaptan ve televizyondaki yayınlardan yeni moda fikirleri bombardımanına uğruyoruz. Bunların dışında filmlerin de insanların ne giydiği üzerine çok büyük bir etkisi var. Örnek vermek gerekirse Ray-Ban’in, Men in Black filminden sonra gözlük satışlarını büyük ölçüde arttırdığı söyleniyor. Bazen bir trend dünya çapında etki sahibi olabiliyor. 1950’lerde teenage’ler her yerde Elvis Presley gibi giyinmeye başlamıştı.


Modayı Kim Yönlendirir?


14. Louis

                Müzisyenler ve diğer kültürel ikonlar ne giydiğimizde her zaman etkili olmuştur. 1700’lerde bile insanlar son trendleri görmek için moda ile ilgili yayınları büyük bir dikkatle incelemekteydi. Kadınlar ve modacılar moda dünyasında neler olup bittiğini göstermek adına eskizler çiziyorlardı. Ünlü Fransız Kralı 14. Louis modanın bir ayna olduğunu söylemişti. 14. Louis yöneldiği abartılı kadife ve dantel ile tarzını öne çıkardı.


Kıyafetler İnsanları Belirli bir Gruba Dahil Etme Gücünde

     Moda bilinmeyenleri gösterendir. Kıyafetler insanların hangi gruplara dâhil olduğunu gözler önüne sere. Stil, sizin kim olduğunuzu göstermenin yanı sıra stereotipiler yaratır ve gruplar arasındaki mesafeleri belirler.
                
     Moda, onu giyen hakkında hikâyeler anlatma kabiliyeti olan bir dildir. Kıyafetler hepimizin anlayabileceği sözsüz anlamlar yaratan bir iletişim şeklidir.
                
     Ne giydiğimizin birçok sebebi vardır. Soğuktan, yağmurdan ve kardan korunmak için. Örneğin dağcılar soğuktan korunmak ve doğa şartlarına aşırı maruz kalmamak adına yüksek teknolojili kıyafetler seçer. Kimi zaman fiziksel cazibeyi gözler önüne sermek için giyiniriz. Çoğu kıyafet bu cazibenin kimyasından ilham alır.         Hissedilenler de giyimimizde büyük ölçüde etkilidir. İyi hissettiğimiz zaman süslenip püslenir ve en güzel halimizde olur, kötü hissettiğimizde ise daha sade ve gündelik giyiniriz.
                
     İçinde bulunulan kimlik ve gelenekler de giyimde etkin rol oynar. Avukatlar cübbe giyer, askerlerin askeri üniformaları vardır, gelinler uzun ve beyaz elbiseler giyer.
                
     Moda büyük bir ticarettir. Çoğu insan kıyafetleri alma, satma ve üretme işine dünyadaki diğer çoğu işten daha fazla kendini adamıştır. Her gün milyonlarca işçi mağazalar için kıyafetleri tasarlar, diker,  boyar ve nakliyesini sağlar. Otobüslerdeki, billboardlardaki ve dergilerdeki reklamlar bize ne giymemiz gerektiğiyle ilgili bilinçli veya bilinçsiz fikirler verir.
                
     Moda sonsuz bir popülerlik yarışıdır. Hangi dönem nelerin giyildiği, nelerin moda olduğu bize o dönemle ilgi fazlaca bilgi verebilir.
                
   Dışında kalmanın çok da mümkün olmadığı bu olguya, farklı bir pencereden bakmak sizin elinizde… Tüketim çılgınlığına kapılmadan, neleri nereden almalıyız, kullanmadıklarımızda ve başkalarının kullanmadıklarıyla nasıl bir döngü yaratırız, herkesle aynı olmadan nasıl iyi giyiniriz, kendimizi ve evimizi nasıl daha iyi ifade edebiliriz? Tüm bunların cevaplarını, kendim için de birçok şeye cevap aradığım bu yolculukta hep beraber görecek ve öğreneceğiz.



Sevgiler, N.

0 yorum:

Yorum Gönder