27 Haziran 2016 Pazartesi

Borusan Contemporary – Perili Köşk

Nedir bu perili köşk hikayesi?

Kısaca anlatmak gerekirse, binanın yani Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün yapımına 1910’lu yıllarda başlanmış. Ancak Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla inşaatı yapan ustalar askere çağırılmış. Bu nedenle boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina, çevredekiler tarafından “Perili Köşk” olarak anılmaya başlanmış.



Borusan Holding, binayı 2030 yılının sonuna kadar kiralayarak Ofiste Sanat Var hareketini başlatmış.

Haftaiçi Ofis, Haftasonu Müze


Borusan Contemporary-Perili Köşk binası, hafta içi Borusan Holding’in ofisi olarak kullanılıyor. Zaten koleksiyondaki eserler binanın içine dağıtılmış durumda. Binayı yani müzeyi gezerken CEO odası dahil her çalışanın odasına, çalışma ortamına da girmiş oluyorsunuz. Çalışanlar cuma gününden tüm özel eşyalarını topluyor ve Perili Köşk cumartesi sabahından pazar akşamına kadar halka açık bir müze haline geliyor.

Ne zaman açık, nasıl gidebilirim?

Borusan Contemporary cumartesi ve pazar günleri saat 10.00 ile 20.00 arasında halkın ziyaretine açık. Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günü ve 1 Ocak’ta müze kapalı. Müze giriş ücreti ise tam 10 TL, öğrenci 5 TL, gruplar içinse 7 TL (gruplar 10 kişi ve üstü olmalı). Kabataş’tan, Taksim’den kalkan Sarıyer veya İstinye Dereiçi otobüsleriyle Rumeli Hisar durağında inerek müzeye ulaşabilirsiniz.

Görüşler Tavsiyeler

Müzenin açık olduğu günlerde rezervasyon gerekmeksizin ve ücretsiz bir şekilde 1 saat süren rehberli turlara katılabilirsiniz. Rehber olmadan düzene hâkim olmakta güçlük çekebilirsiniz. Ben nereden başlayacağımı şaşırdım ve ilk olarak güvenlik görevlilerinden yardım istedim. Bana asansörler en üst kata çıkmamı ve gezmeye oradan başlamamı söylediler. Eğer rehbersiz gezecekseniz size de böyle yapmanızı tavsiye ediyorum.



En üst kata asansörle çıktığınızda, sakın gezi oradan başlıyor sanmayın. Merdivenleri takip ederek iki kat daha çıkın ve terasın muhteşem manzarasının büyüsüne kapılın. 


Gerçekten İstanbul ayaklarınızın altında gibi hissediyorsunuz ve büyüleniyorsunuz. Perili Köşk görevini yapmış oluyor. :gülücük: Benim size tavsiyem tek başına gitmemeniz. Çünkü o manzarada fotoğrafınızı çektirmek isteyeceğinizden eminim. Fotoğraf demişken, müzeye gitmeden önce yaptığım araştırmalarda fotoğraf çekmenin yasak olduğuna dair birçok yazı okudum. O yüzden gittiğim ilk dakikalarda fotoğraf çekemedim ama sonra “Fotoğraf çekebilir miyim?” diye sorduğumda flash kullanmadığım sürece çekebileceğimi söylediler. Yani demem o ki çekinmeyin, bol bol fotoğraf çekin.


Koleksiyon tüm katlara yayılmış durumda. Koleksiyonu incelerken aynı zamanda orada çalışanların (CEO dahil) çalışma ortamlarını da incelemiş oluyorsunuz. Bu durum garip bir his yaratıyor. Stalkerlık bu kadar trendken insanların çalışma ortamını gözetleme duygusu oldukça ilginç. :gülücük:



Koleksiyonun ana karakterini deneysel ve dijital çalışmalar oluşturuyor. Sabit bir koleksiyon olduğu gibi dönemsel olarak açılan sergiler de var.

Size her katta eşlik eden ve sorduğunuz sorulara sabırla cevap veren güvenlik görevlileri mevcut. Sayıca fazla olmaları insanı biraz rahatsız etse de unutmayın ki orası hafta içi yüzlerce çalışan barındıran bir holding. Böyle düşününce o rahatsızlık hissi de azalıyor.



Şuan müzede ne var?

Borusan Contemporary’nin koleksiyonu haricinde müzede iki adet geçici sergi bulunuyor.

İlki Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği “Güverte Yolculuğu”. Borusan Çağdaş Sanat  Koleksiyonu’na yeni katılan çalışmalardan bir seçkiyi sunuyor. Sergi Tezer Özlü’nün Yaşamın Ucuna Yolculuk kitabından esinlenerek bir metafor olarak “Güverte Yolculuğu” kavramına odaklanıyor. 21.08.2016 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.
Wang Sishun, Truth (2014), Yerleştirme, Fotoğraf video

İkincisi ise Japon Çağdaş Sanat Kolektifi teamLab’in Sanat ile Fiziksel Mekânın Arasında sergisi. Bu sergi, size anime ve manganın ötesine, dokunup değiştirebileceğiniz hareketli imgelerin dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Odanın bir yanından diğerine uzanan gürüldeyen şelaleyi veya dalgaları, çiçeklerin açmasını, bir görünüp bir kaybolan kelebekleri seyredebilirsiniz. Duvara yansıyan kelebekler dokununca ölüyor ve tamamen sizin pozisyonunuza göre hareketleniyorlar. Kapkaranlık koridorlarda gözleriniz alışana kadar korka korka gezeceksiniz ama alıştığı an, keyfini çıkarmayı unutmayın.




Borusan Contemporary'nin web sayfasından güncel sergileri takip edebilir, yapılan etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. Sergilerin yanı sıra, konserler, söyleşiler ve eğitim etkinliklerinin de gerçekleştiğini unutmayın.

0 yorum:

Yorum Gönder