27 Haziran 2016 Pazartesi

Beraber Yoğurduk! "BERABER YOĞURMAK: FUTUREFARMERS İLE EKMEK YAPIM ATÖLYESİ SALT GALATA"

Geçtiğimiz cumartesi, Futurefarmers sanatçı kolektifinden Amy Franceschini ve Martin Lundberg, Salt Galata’da katılıma açık bir ekmek yapım atölyesi gerçekleştirdi. 



Atölye için elle yapılmış bir taş fırın SALT Galata’nın terasına yerleştirilmişti. Murat Demirtaş ile Kök Projekt, atölyenin yerel ortakları olarak programa eşlik etti ve pişirme eylemi ve metaforu etrafında tohum mirası ve gıda üretimi konularını ele aldı.



Fırınımdan Ekmekler’in sahibi Murat Demirtaş, tüm katılımcıların sorularına içtenlikle cevap verdi hatta yaptığı güzel ekmeklerin yanı sıra elleriyle yaptığı ekşi mayasını bizlerle paylaştı.

SALT Galata, bundan sonraki süreçte de işletilecek fırın için şöyle diyor; “Hamuru doğal yollarla kabartıp odun ateşinde ekmek pişirmek, özgür irade, toprağın kullanımı ve insan ile çevresinin uyumlu varoluşuna dair kültür ögeleriyle kurduğumuz ilişkilerle alakalıdır. Bu çerçevede, fırının ilerleyen dönemlerde kullanımı, çeşitli ilgi ve tartışmalara zemin oluşturacak. Bu alan ayrıca, atalık tohumlar taşıyan bir yelkenliyle yapılan ve 2017'de İstanbul'da sonlanacak olan Tohum Yolculuğu* projesinin iş birlikçilerini buluşturacak.”



Futurefarmers, fırının bacasından çıkan dumanla "Tohumları saklamak için müzeye ihtiyacımız yok, asıl istediğimiz onları toprakta yetiştirmek.” mesajını aktardı.




Tohum Yolcuğu projesi kapsamında, Eylül 2016'da Futurefarmers, 1895 Colin Archer yelkenlisiyle "Tohum Yolculuğu"na çıkacak ve kadim tahılları "kökenlerinin merkezi"ne geri götürecek. Oslo'dan başlayacak olan yolculuk, 2017 sonbaharında İstanbul'da tamamlanacak.



Futurefarmers'ın bu uzun ve sembolik proje boyunca yerel gruplarla atölyeler gerçekleştirecek.
Bu arada belirtmekte fayda var. "Beraber Yoğurmak" atölyesini, 2017 yılı sonuna dek çeşitli grupları bir araya getirerek diyalog geliştirmeyi amaçlayan "Tohum Yolculuğu" kapsamındaki ilk programdır. Bu da demektir ki bu etkinliklerin devamı gelecek. SALT’ta gerçekleşecek tüm etkinlikler için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.



Ayrıca Murat Demirtaş'ın ekşi maya ve ekmek tariflerine ulaşmak için kişisel web sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder